Gıdalarda Raf Ömrü Çalışmaları
Gıdalarda Raf Ömrü Çalışmaları
Market raflarında bir gıdada ilk kontrol edilen etiket bilgisi son tüketim tarihidir. Hem üretici hem de tüketici için önemli olan raf ömrü, gıdanın insan sağlığını tehlikeye atmadan tüketilmesi gereken süreci belirtir. Gıdanın raf ömrü değerlendirilirken önemli faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Güvenlik,
- Fiziksel özellikleri
- Kimyasal özellikleri
- Duyusal özellikleri
Raf ömrünün belirlenmesi ile gıdaların depolama ve tüketim süresi boyunca kaliteli ve güvenli gıdaya sahip olunması hedeflenir. Bir gıdanın normal üretim ve depolanma koşulları altında istenen lezzet ve kaliteyi ne kadar süre koruyabileceğinin belirlenmesi için Raf Ömrü Çalışmaları önemlidir.
Raf ömrü çalışmaları, gerçek zamanlı ve hızlandırılmış olarak iki farklı yöntemle gerçekleştirilmektedir. Gerçek zamanlı stabilite testlerinde, gıda önerilen saklama koşullarında saklanarak değerlendirme yapılır. Hızlandırılmış stabilite testlerinde ise ürün bir ürün yüksek stres koşullarında (sıcaklık, nem ve pH gibi) depolanması sonucu değerlendirme yapılır.