//script in header

Gluten (Alerjen) Testi

Gluten (Alerjen) Testi



Hazır gıda sektöründe, etiket bilgileri çok önemlidir. Özellikle alerjen içerme ihtimali olan gıdalarda etiket doğruluğu, tüketici sağlığını doğrudan etkiler. Gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı için glüten içeren gıdaların etiketleme ile anlaşılması gerekiyor. Gıda sektörü alerjenler konusunda ilgili yönetmelikler ve yasal gereklilikler açısından bazı şartlara tabidir.

Günümüzde çölyak hastalarına özel, glüten içermeyen hazır gıdalar üretilmektedir. Gıdalarda etiket bilgileri ve alerjen uyarıları için glüten analizi yapılmaktadır. Ayrıca “Gluten İçermez” iddialarıyla piyasaya sürülen gıdalar için de test ve analizlerle iddia desteklenebilir.

FDA’ya göre ise bazı gıdalarda glüten olsa dahi kısmen parçalanabilir. Bu gıdalar aşağıdaki gibidir:
- Soya sosu (hidrolize buğday proteini)
- Malt sirkesi (arpa maltı)
- Malt ve malt malzemeleri (arpa maltı)
- Gluten kaynağı içeren fermantasyon büyüme ortamında geliştirilen mikropları (bakteri, maya) içeren ürünler
- Enzim içeren ürünler (bir glüten kaynağı içeren fermantasyon büyüme ortamında yetiştirilen mikroplardan hasat edilir)
- Bira (arpa maltı)

05 Eylül 2023