Maya ve Küf Tayini
Maya ve Küf Tayini
Küf; çok hücreli miselyum oluşturan funguslar olarak tanımlanırken, mayalar ise tek hücreli ve miselyum oluşturmayan yapılar olarak tanımlanır. Maya ve küfler gıda üretiminde birçok ürün üretiminde kullanılmaktadır. Ekmek, bira ve şarap gibi gıdaların üretiminde maya türleri kullanılmaktadır. Küfler ise özellikle çeşitli peynir ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.
Maya ve küflerin yararları dışında günlük hayatımızda zararlarını daha fazla görmekteyiz. Maya ve küfler özellikle günlük tükettiğimiz gıdalarda acı tat, kötü koku, gaz oluşumuna neden olmaktadır. Aynı zamanda bazı küf çeşitleri gelişerek oluşturdukları toksik etkili mikotoksinler nedeniyle insan sağlığını etkileyebilirler.
Bu nedenle “Maya ve Küf Sayımı” mikroorganizma analizleri kapsamında gıdalarda gerçekleştirilen test parametrelerinden biridir. Gıdalarda gerçekleştirilen birçok rutin analizler kapsamında “Maya ve Küf Sayımı” yapılmaktadır ve gıda hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.