//script in header

Yapay Tatlandırıcı Tayini

Yapay Tatlandırıcı Tayini



Şekerin insan sağlığı üzerindeki zararları bilinmeye başlandıkça farklı alternatiflere yönelmeye başlandı. Özellikle diyabet hastaları ya da obezite ile mücadele edenler için şeker sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok yiyecek ve içecekte yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır.

Asesülfam-K (E 950), aspartam (E 951), sakarin (E 954), sukroloz (E 955) gibi yapay tatlandırıcılar en fazla kullanılan ve tükettiğimiz gıdalarda bulunan yapay tatlandırıcılar. Yapay tatlandırıcıların tatlılık dereceleri sakaroza göre belirlenmektedir. Sakkarozun tatlılık derecesi 100 kabul edilerek diğer tatlandırıcılar değerlendirilmektedir.

Yapay tatlandırıcıların tatlılık dereceleri şu şekilde sıralanabilir. Aspartam: 180x - Asesülfam- K: 200x - Sakkarin: 300x - Sükraloz: 600x - Neotam: 7000x

Yapay tatlandırıcıların gıdalarda tespit edilmesinin nedenlerine gelirsek, öncelikle bir gıdada tatlandırıcı iddialarını karşılamak için, gıdaların içerdiği tatlandırıcı miktarının tespit edilmesi için gerçekleştirilmektedir. “Yapay Tatlandırıcıların Tayini” gıdalarda katkı maddeleri kapsamında gerçekleştirilen önemli test parametrelerinden biridir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Mart 2022